Wat wil je wél?

Doelen in ons leven zijn heel belangrijk. Om doelen in ons leven te stellen, moeten we weten wat we willen. 

Wat maakt dat doelen in ons leven belangrijk zijn? Een doel, zeker als dat ver en uitdagend is gesteld, zorgt dat we in beweging komen. En we weten waar we naar toe willen. Zonder doelen staan we stil. En stilstand is achteruitgang.

Ik ga dat uitleggen met een voorbeeld uit mijn coachpraktijk:

Tijdens coachsessies is ‘wat wil je?’ een vraag die ik vaak stel. Of een variant daarop, zoals ‘hoe zou het voor jou perfect zijn?’. En heel vaak krijg ik twee antwoorden. Het eerste is ‘ik weet het niet’. En bij het andere antwoord krijg ik toe horen wat de persoon tegenover me niet wil.

Martha

Ik vroeg aan een vrouw (laten we haar Martha noemen) of ze alles uit haar relatie haalde wat ze eruit wilde halen. Ik zag dat Martha twijfelde en vroeg aan haar ‘Wat is jouw doel in jouw relatie?’. Eerst zei Martha ‘Ik weet het niet’, maar na een tijdje zei ze ‘Ik wil in ieder geval trouwen’.

‘Wil je kinderen?’ vroeg ik. Ze vertelde vervolgens dat haar vriend dat (nu) niet wilde. Waarop ik zei ‘ik vroeg het niet aan je vriend, maar aan jou. Wil jij kinderen?’. Martha antwoorden ‘Ik weet het niet’ en vervolgens ‘Ik wil in ieder geval wel de optie hebben’.

Wensen

Ik stelde de vraag nog een keer, maar net iets anders: “Als jij voor jezelf zou mogen wensen, zonder erbij na te denken wat je vriend wilt, maar puur voor jezelf. Wat zou je dan willen?’. ‘Een huis vol kinderen, dieren en geluiden’, flapte Martha eruit.

Martha heeft een doel. En dat is uitdagend: Want ze heeft een vriend die (nu) nog geen kinderen wil. Bovendien is ze tegen de 30. Als ze een schare kinderen wil, is het tijd om in actie te komen! Overigens is het helemaal niet belangrijk of Martha haar doel gaat halen, maar dat leg ik een andere keer uit. Ze heeft een richting en ze komt in actie.

Egoïstisch

We denken vaak dat iets voor ons zelf willen egoïstisch is. Dat we niet iets voor onszelf mogen wensen laat staan willen. Maar dat is niet egoïstisch. Egoïstisch is het pas als het ten koste van een ander gaat.

En hoe komt het nu dat we zo vaak wel weten wat we niet willen en niet weten wat we wel willen? Omdat we gericht zijn op dat wat er niet is. Daar gaat vrijwel al onze aandacht naar uit.

Wat er wel is

Als we op zonvakantie gaan, dan willen we niet dat het regent. En als het wel regent dan zijn we volledig gefocust op de zon die er niet is. We zien niet langer meer wat er wel is.

Een prachtige omgeving, fijne temperatuur, mogelijkheden om tijdens de regen een boek te lezen of uitgebreid een gesprek te beginnen met anderen. We klagen, mopperen, mokken en zeuren.

En als we wel weten wat we niet willen, en niet weten wat we wel willen dan kunnen we geen doelen stellen. Dan ga je niet vooruit. Zonder doelen in je leven sta je stil.

Wil jij ontdekken welke doelen jij in leven wil? Kom dan eens langs voor een gratis en vrijblijvende intake.

beheerder

beheerder

Leave a Replay

Geef een antwoord

Over John

Als Eclectisch coach is John niet gebonden aan één manier van coaching. Als allround coach combineert hij intuïtie en eigen ervaringen met bestaande instrumenten en methodieken.

Recent Posts

Follow Us