Waarom lukken die voornemens steeds niet?

voornemensRuim driekwart van de Nederlanders doet er aan. Goede voornemens tijdens de jaarwisseling. Een paar kilo afvallen. Gezonder eten. Stoppen met roken of drinken. Meer sporten. En na een paar weken zijn al die goede voornemens als sneeuw voor de zon verdwenen. Hoe kan dat?

Daar zijn twee belangrijke oorzaken voor:

  1. We stellen onze doelen niet uitdagend genoeg.
  2. Gedragsverandering kost tijd en energie.

Doelen

Met een goed voornemen stellen we een doel vast. Bijvoorbeeld stoppen met roken. Voor een roker lijkt dat een uitdagend doel. Toch? Stoppen met roken is namelijk géén eenvoudige klus.

Maar is dat wel zo? Je dooft je laatste sigaret in de asbak en je zegt: ‘Dat was de laatste. Ik stop’. En voilà. Je bent gestopt! Doel bereikt.

Dus zo uitdagend is dit doel helemaal niet! Je kunt gewoon weer een sigaret opsteken en dan verklaren dat het écht je laatste is. Je maakt ‘m uit en hopla, doel weer bereikt!

Onhaalbaar doel

Wat zou nu een uitdagend doel voor iemand die niet meer wil roken? Dat is voor iedereen verschillend, want doelen zijn persoonlijk. Ik kan je wel vertellen wat mijn uitdagend doel was. Ik was niet gestopt, ik begon niet meer.

Nu is dat niet het beste doel, want ons brein kan niet zo goed met het woordje ‘niet’  omgaan. Denk maar eens niet aan een roze olifant. Waar denk je aan? Precies.

Toch lukte het me. Mijn doel was namelijk onhaalbaar en dus uitdagend. Sterker nog: Bijna vijfentwintig jaar later heb ik mijn doel nog niet bereikt. Ik ben namelijk nog steeds niet begonnen.

Gedragsverandering

De tweede reden waarom onze voornemens vaak niet lukken, is omdat gedragsverandering tijd en energie kosten. En dat is namelijk niet zo verwonderlijk. Je gaat namelijk iets nieuws doen, iets wat je anders niet doet.

Ongeveer 95% van de tijd doen we alles op de automatische piloot. En dat is verdraait handig. Anders zou je ‘s morgens opstaan en denken ‘Oké, ik ben wakker. Wat nu?’. Omdat je op de automatische piloot werkt (en al vaker bent opgestaan) strompel je in je halfslaap naar de wc en vervolgens naar de keuken om koffie of thee te gaan zetten. Verdraait efficiënt, anders zou er namelijk de rest van de dag niks uit je handen komen.

Sporten

Het systeem werkt alleen niet zo fijn als je besluit om je gedrag aan te passen. Bijvoorbeeld als je jezelf hebt voorgenomen om meer te gaan sporten.

Je gewoonte is om na het werk op de bank neer te ploffen en om Netflix aan te zetten. Door jouw automatische piloot zal je dus elke avond de neiging hebben om de gang naar de comfortabele tweezitter te maken.

Anderhalf jaar geleden besloot ik ook meer te gaan sporten. Ik zette kracht, energie, doorzettingsvermogen, discipline, bewustzijn, flexibiliteit en nog veel meer kwaliteiten in om mijn automatische piloot te passen, zodat ik na het eten mijn sportschoenen ging zoeken. In plaats van de afstandsbediening.

Voornemens

We doen voornemens overigens het hele jaar door, al vinden we 1 januari wel een mooi moment omdat te doen. In februari en maart blijken de meesten mensen te gaan lijnen. Met het oog op de zomer. En zo maken we het hele jaar door nieuwe voornemens.

Mislukken jouw voornemens steeds en wil je daar wat aan doen? Kom dan eens langs voor een vrijblijvende en gratis intake.

beheerder

beheerder

Leave a Replay

Geef een antwoord

Over John

Als Eclectisch coach is John niet gebonden aan één manier van coaching. Als allround coach combineert hij intuïtie en eigen ervaringen met bestaande instrumenten en methodieken.

Recent Posts

Follow Us