Liedjes, boeken en zelfs hele gedichten gaan erover. Verliefd zijn. We zijn dan in de wolken of zweven zelfs op een roze wolk. Maar is het wel allemaal rozengeur en maneschijn?

Als je het leuk vindt, om verliefd te zijn, dan zou ik nu ophouden met lezen. Dit verhaal is niet voor jou bedoeld. Als je namelijk verder leest, verandert jouw blik op verliefdheid. Dus niet doen. Als je tijdens die verliefdheid het vervelend vindt dat je helemaal opgaat in de ander of wel eens de angst voelt om de ander kwijt te raken, lees dan vooral verder.

Ik zelf heb het nooit echt leuk gevonden, als ik weer eens die roze bril op had. Mijn gevoel ging op en neer. Wanneer ik bij mijn nieuwe liefde in de buurt was, bloeide ik helemaal op. Ik kon alles aan, ik was superman! Maar als ze er dan niet meer was, sloeg al snel de twijfel toe. Wat is ze aan het doen, en met wie?

Wie herkent dit niet tijdens een verliefde periode: Ik stuurde mijn geliefde een appje, natuurlijk vol met hartjes en zoentjes. Ik zag al snel aan de twee blauwe vinkjes dat ze het berichtje gezien had en in gedachten zag ik haar smeltend naar haar mobiel kijken. Ik wachtte rustig tot ze ging antwoorden, maar zag tot mijn verbazing dat ze offline ging. Ik stelde mezelf vlug gerust met de gedachte ‘ze is even in gesprek’.

Wachten op antwoord

Om de minuut controleerde ik mijn telefoon om te checken of ze al hartjes en zoentjes teruggestuurd had. Na een minuut of tien… nog niets! De gedachte ‘ze is met een ander’ sloop mijn gedachte binnen. Wederom lukte het me om mezelf gerust te stellen ‘Rustig maar John, het is een wat langer gesprek’. Maar na een half uur van constant mijn telefoon checken wist ik het zeker. Ze hield niet meer van mij en zou het die avond nog uitmaken.

Het is een soort van manische-depressieve toestand. Een paar jaar geleden besloot ik dat ik dit niet meer zo wilde. Ik zwoer verliefd zijn af, maar ik wist nog niet waarom ik dat deed. Daar kwam ik achter toen ik het boek ‘Verslaafd aan liefde’ van Jan Geurtz las.

Want waar worden we nu precies verliefd op volgens Geurtz. Nou, niet op de persoon zelf. Niet op zijn mooie haar of fijne achterwerk. Nee, we worden verliefd op die kwaliteit die de ander overdrijft en die jij niet of nauwelijks toepast.

Verliefd op de kwaliteit, niet op de persoon

Ik zal dat toelichten: ik was drie jaar geleden op een feest van een vriendin die een nieuwe partner had en ik vroeg aan haar ‘wat vind je leuk aan hem?’. Ze antwoordde ‘Hij is zo grappig, hij maakt me steeds aan het lachen’. En ik moest toegeven, haar nieuwe liefde had heel wat kwinkslagen in huis.

Onlangs was ik weer bij dit stel op een feestje. En haar lief stond weer grappig te doen. Ik stond naast mijn vriendin toen ze verzuchte ‘hij doet ook nooit eens serieus’.

Dat wat ze eerst leuk aan hem vond, dat grappige, is nu ineens een irritatie geworden. Terwijl hij nog steeds hetzelfde was, afgezien van een licht wijkende haargrens.

Zij was niet verliefd geworden op hem, maar op zijn kwaliteit grappig zijn. Die hij nogal overdreef. En ik snap dat wel, wat dat was een kwaliteit die mijn nogal serieuze vriendin niet goed ontwikkeld had. Dit is wat er bedoeld wordt met opposites attract.

Grappig wordt nooit serieus

Op een gegeven moment (wanneer, zoals we zeggen, de verliefdheid eraf is) slaat de verliefdheid om in irritatie. En gaan de twee, vaak met ruzie, uit elkaar. Wil je dus een duurzame relatie? Dan is verliefd worden een slechte start. Gedoemd om te mislukken. Soms binnen een paar maanden, soms na een paar jaar. In dat laatste geval zijn partners vaak bij elkaar gebleven uit angst om alleen achter te blijven.

Mijn eerder genoemde vriendin verzuchtte, nadat deze relatie in een tranendal was geëindigd, ‘ik val altijd voor de verkeerde’. Ik heb haar de tip gegeven om op te houden met verliefdheid.  

Liefde in plaats van verliefdheid

Hoe ik dat dan doe? Ik stap meteen over in Liefde. En als ik een duurzame relatie wil, dan stel ik me nog twee vragen: Vind ik haar aantrekkelijk (en zij mij?). En ben ik beschikbaar (en is zij dat ook?). Is het antwoord op een van die vragen ‘nee’ dan is een duurzame liefdesrelatie niet mogelijk.

Er is dus een verschil tussen verliefdheid en Liefde. Wil je hier meer over weten en jouw relaties duurzaam maken, kom dan eens langs voor een gratis en vrijblijvende intake.

Scan de code