Tips voor een goede nachtrust

Slapen is een belangrijk onderdeel van ons leven. Sowieso doen we het ongeveer éénderde van ons leven, en een goede nachtrust zorgt ook voor een energieke dag. Dus hoe doe je dat? Zo slapen dat je de volgende dag uitgerust en opgewekt wakker wordt? Klaar om aan een spiksplinternieuwe dag te beginnen?

Eerst wil ik een fabeltje wegnemen. Vaak wordt gezegd dat de regel is dat je acht uur per nacht slaapt. Gemiddeld klopt dat wel, maar per persoon is dat verschillend. En ook afhankelijk van de omstandigheden.

Richt je op het resultaat. Wordt je met zin in de dag na 7 uur slapen wakker. Dan is dat genoeg voor jou. Ben je nog slaperig en futloos na 8,5 uur? Dan heb je dus méér slaap nodig. Daar kunnen tal van redenen voor zijn. Het is dus een kwestie van uitzoeken om te kijken hoeveel slaap jij per nacht nodig hebt. En ook blijven uitzoeken.

Want als je gewend bent om 7 uur te slapen en na een tijdje wordt je toch vermoeid wakker, dan kun je het beste je slaap ritme veranderen. En of dat korter is of langer, dat hangt van jouw situatie af.

Zo krijg je een goede nachtrust

Het beste kun je naar bed gaan als je lichamelijk moe en geestelijk opgeruimd bent. Naar bed gaan omdat het 23.00 uur is maar je bent niet lichamelijk moe? Dan ga liggen woelen. En als je vlak van te voren nog een diep gesprek hebt gevoerd of je mail hebt beantwoord, is je brein nog klaarwakker. En dan zal je minder snel in slaap vallen.

Hoe zorg je dat je lichamelijk moe bent? Onze maatschappij, leven en techniek zijn allemaal geëvolueerd, maar ons brein staat nog in de oer-stand. Voor ons brein is het zonlicht degene die aangeeft of het tijd is om ons bed op te zoeken. Dankjewel voor het licht, meneer Edison. Alleen denkt ons brein zo dat de zon nog niet onder is.

Tips voor een goede nachtrust

Dim vanaf twee uur voordat je gaat slapen de lichten steeds meer. Als je geen dimmer hebt, doe dan steeds meer lichten uit. Totdat er nog maar één lichtje brand.

Mijd telefoon, tablets of tv

Vermijd zoveel mogelijk schermen. Dus geen telefoons of tablets. Hoewel die allemaal blauwlicht-filters hebben (blauw licht activeert je brein) ben je toch bezig. Liever ook geen tv. Lees liever een boek, of ga een avondwandeling maken.

Vaak nemen mensen een slaapmutsje. En hoewel alcohol ervoor zorgt dat je makkelijker inslaapt, je slaap zelf is van mindere kwaliteit. Minder diep en dus wordt je minder uitgerust wakker.

Wat ook helpt is te gaan mediteren. Met onderstaande twee meditaties neem je ook nog even de dag door. Welke teleurstellingen had je vandaag? En wat vond je fijn? Je stapt opgeruimd in bed en je zult prinsheerlijk slapen. 

Mocht je veel liggen te malen in bed en zo niet toekomen aan een goede nachtrust, kom dan eens langs voor een gratis en verblijvende intake. Dan gaan we kijken naar de oorzaken van dat malen en die wegnemen.

beheerder

beheerder

Leave a Replay

Geef een antwoord

Over John

Als Eclectisch coach is John niet gebonden aan één manier van coaching. Als allround coach combineert hij intuïtie en eigen ervaringen met bestaande instrumenten en methodieken.

Recent Posts

Follow Us