Stress? Leg de lat maar onhaalbaar hoog!

“Ik ben erg kritisch op mezelf’ en “Ik leg de lat voor mezelf erg hoog”.  Dit zijn twee uitspraken die ik regelmatig hoor in mijn coach-praktijk. Gedaan door mensen die vaak met teveel stress in hun leven kampen.

Wat zeggen deze mensen echt? Wàt is de boodschap die er onder zit? Die is desastreus. Wat deze mensen namelijk zeggen is: “Ik ben zelden tevreden met de resultaten die ik boek.”

En als je nooit tevreden bent met je resultaten (successen), dan neemt de stress toe. Alleen wanneer iets perfect is verlopen, dan zijn deze mensen tevreden. En dat gebeurt zelden. Dat er, ondanks dat er één of twee dingen fout gingen, ook heel veel goed ging. Dat zien deze mensen niet. Ze focussen zich op wat er fout ging. Daar blijven ze over piekeren en malen.

Burnout en depressie

En wat doen deze mensen vervolgens, om toch maar goede resultaten te boeken? Nou, ze gaan keihard aan de slag. Ze werken zich een ongeluk. Letterlijk. Want nooit jezelf rust gunnen, leidt tot burnout en vervolgens tot een depressie.

Soms zeggen mensen dat ze kritisch op zichzelf zijn, maar hebben ze de lat erg laag liggen. Want als de lat laag ligt, dan kun je makkelijker goede resultaten boeken. Je presteert dan onder de maat. En lange tijd onder de maat presteren leidt tot ontevredenheid, zich ongelukkig voelen en vervolgens een depressie.

Hoe dan?

Is het dan zo verkeerd om de lat hoog te leggen of om kritisch op jezelf te zijn? En te streven naar perfectie?  Absoluut niet!

Ik ben ook erg kritisch, zeker als ik coaching of training geef. Ik sta mezelf echter wel toe om fouten te maken. Voor mij is dat één van de beste manieren om te leren. Ik reken mezelf nooit af op ongewenste (onvoldoende of slechte) resultaten. Die zijn er namelijk altijd.

Wel vind ik het jammer dat ik ze gecreëerd heb. En dat zeg ik dan ook hardop ‘Wat jammer dat…..’. Overigens heb ik eerst gezien wat er allemaal goed ging. Die successen die vier ik (jippie!).

Onhaalbare doelen

Ik heb ook een paar onhaalbare doelen in mijn leven. Zo wil ik een hele goeie coach/trainer worden. Dat gaat nooit lukken, want er is altijd wat te leren. En dat is fijn, want door dat onhaalbare doel, blijf ik bezig mezelf te ontwikkelen.  Het geeft me een drive en een richting waar ik naar toe wil.

Leg dus de lat lekker hoog, en ben kritisch op jezelf. Maar reken jezelf nooit af op ongewenste (negatieve) resultaat.  Wil je dit leren te doen? Kom dan eens langs voor een gratis en vrijblijvende intake.

beheerder

beheerder

Leave a Replay

Geef een antwoord

Over John

Als Eclectisch coach is John niet gebonden aan één manier van coaching. Als allround coach combineert hij intuïtie en eigen ervaringen met bestaande instrumenten en methodieken.

Recent Posts

Follow Us