Stop met opvoeden!

Lig jij wel eens in de clinch met je zoon of dochter? Heb je wel eens zin om je kinderen achter het behang te plakken? Er is een reden waarom zij zich zo (weerbarstig) gedragen.

En om maar meteen met de deur in huis te vallen. Dit gedrag van je kinderen, dat veroorzaak jezelf. Dat heeft vrij weinig met het kind zelf te maken.

Als ouder heb je zorgplicht. Dat betekent dat je zorgt dat je kind eten, drinken, een dak boven zijn of haar hoofd heeft, veiligheid, kleding en liefde krijgt. Ja, ook liefde. Een kind kan niet zonder liefde. Hitler heeft daar experimenten mee gedaan. Kinderen alles gegeven, behalve liefde. Die kinderen overleefden dat experiment niet.

En dan is er nog een tweede factor waar ouders zich mee bezighouden. En dat is het zogenoemde opvoeden. Dat is alles wat je als ouder doet, waarvan je denkt dat je kind in de toekomst profijt van heeft.

Een voorbeeld: Kleding kopen voor je zoon of dochter behoort tot je zorgplicht. Je dochter vertellen welke kleding te uitdagend is en je zoon welke kleding ervoor zorgt dat hij niet serieus wordt genomen door de maatschappij, dat is opvoeden.

Natuurlijk is het handig dat een kind leert zijn billen af te vegen en te eten met mes en vork. Alleen gaat dat leerproces automatisch. Door het voor te doen. Iedereen heeft spiegelneuronen, superhandig. Als we een keer iemand iets zien doen, dan slaat ons brein dat op. We kunnen zelf het al bijna. Alleen ons lichaam nog.

En laat nu tijdens dat opvoeden de meeste spanningen ontstaan tussen kind en ouders. Dat is ook niet gek. Een kind is namelijk een vat vol mogelijkheden. Talenten, kwaliteiten en waarden. Het zit er allemaal in. Hoef je niks aan te doen dan af en toe wat eten in de stoppen. Dan groeit het vanzelf.

Je gaat toch ook niet tegen een plant elke dag zeggen hoe hij er in de toekomst uit moet gaan zien? Nu schiet je misschien in de lach, maar dat is precies wat veel ouders doen bij hun kinderen.

Ten eerste zijn de waarden die jij hebt, jouw waarden. Jij bent weliswaar de verwekker, maar dat maakt nog niet dat jouw kind exact dezelfde kwaliteiten en waarden heeft als jij. Dus je als jouw kroost een bepaalde richting in gaat dwingen, door te belonen, door te straffen of door manipulatie in te zetten, dan ontstaat er automatisch spanning. Je zoon of dochter heeft dat namelijk perfect door.

Er gebeurt trouwens nog iets ergers. Iedere keer dat jij je kind doormiddel van manipulatie, straffen of belonen een bepaalde richting in duwt, wijs je jouw zoon of dochter af. En het is vreselijk om door je ouders te worden afgewezen. Traumatisch zelfs. 

Jouw kind is geen onaf product. Hij of zij is compleet, vanaf de geboorte. Er zit alles op en aan. Geef het te eten en te drinken en alles zal groeien. Zijn of haar lichaam. En ook de kwaliteiten en talenten. Daar heeft het jouw hulp niet bij nodig. Dat gaat vanzelf.

Wil je hier meer over weten? Of lig je regelmatig in de clinch met je kroost? Kom dan eens langs voor een gratis en vrijblijvende intake.

beheerder

beheerder

Leave a Replay

Geef een antwoord

Over John

Als Eclectisch coach is John niet gebonden aan één manier van coaching. Als allround coach combineert hij intuïtie en eigen ervaringen met bestaande instrumenten en methodieken.

Recent Posts

Follow Us