Monogamie is een keuze

monogamie is een keuzeVeel mensen gaan er vanuit, op het moment dat er afgesproken is dat er sprake is van een relatie,  dat er dan ook is afgesproken dat partners exclusief voor elkaar zijn. Dat is een lelijke misvatting. Monogamie is een keuze. En daar maak je dus afspraken over.

Een groot deel van de relaties lopen stuk, nadat één van de partners ‘ontrouw’ is geweest of ‘vreemd is gegaan’. Waar die ontrouw begint, daar wordt verschillend over gedacht. Zo is voor de een, één kus in een dronken bui nog door de vingers te zien. De ander vindt tijdens seks aan een ander denken al een brug te ver.

Ik ga niet in op de vraag, waarom partners ‘ontrouw’ zijn. De redenen zijn veelvuldig en daar kom ik op een later tijdstip op terug. Het gaat er nu om, dat de partner met een ander is geweest. Of dat nu een hartstochtelijke kus was of seks. De andere partner voelt zich bedrogen.

Vreemd gegaan

Het volgende gesprek komt regelmatig voor in mijn coachpraktijk. ‘Mijn partner is vreemd gegaan.’ Mijn respons is dan vrijwel altijd. ‘He, wat vervelend voor je! Had je daar afspraken over gemaakt. Over exclusief zijn voor elkaar?’. Dat antwoord leidt vrijwel altijd tot verbazing bij mijn gesprekspartner. ‘Hoezo? Ik ben toch getrouwd (of welke band er dan ook is)’.

Ik vraag dan vervolgens ‘Kun je mij boek geven en aanwijzen waar staat dat een relatie betekent dat je exclusief bent voor elkaar?’. Vaak zegt mijn gesprekspartner dan ‘Dat is toch gewoon normaal!’.

En daar heb je die lelijke misvatting. De maatschappij bepaalt dat een relatie hebben betekent dat partners monogaam zijn. Dat heb je dus niet zelf vastgesteld, dat is opgelegd. En zoals dat vaak gaat met opgelegde regels, we houden er ons aan totdat we het nut er niet meer van inzien. Hoe vaak rijd jij harder dan de maximale snelheid, omdat je anders ergens te laat komt?

Ben ik monogaam?

Mogelijk ben je het helemaal niet eens met deze regel. En wat nog meer is: De mens is géén monogaam wezen. Beantwoord deze vragen maar eens: ‘Ben jij monogaam?’ Indien ja: ‘Hoeveel liefdespartners heb je gehad in je leven?’. Na het noemen van het getal vraag je dan eens af ‘Hoe monogaam ben ik eigenlijk?’.

En nu heb je ontdekt dat er verschillende soorten van monogamie zijn. Je hebt ‘één partner voor de rest van mijn leven’, en ook ‘één partner tegelijkertijd’.

Dus zo duidelijk en vanzelfsprekend is het allemaal niet. Voor diegenen die getrouwd zijn: Datzelfde geldt voor het woord trouw. Voor mij betekent trouw, dat ik altijd bij mijn vrouw blijf. De kans is groot dat mijn vrouw een andere invulling geeft aan dit begrip.

Monogamie is een keuze

Als het dus niet allemaal zo vanzelfsprekend is, dan kun er je maar beter er samen afspraken over maken. En hoe die afspraken eruit zien, dat is aan jullie. Ik zou die afspraken ook eens in de vijf jaar opnieuw tegen het licht houden. Voldoen ze nog, of moeten je ze aanpassen?

Mocht je meer willen weten, of hulp willen bij de keuze of de afspraken, kom dan eens langs voor een gratis en vrijblijvende intake.

beheerder

beheerder

Leave a Replay

Geef een antwoord

Over John

Als Eclectisch coach is John niet gebonden aan één manier van coaching. Als allround coach combineert hij intuïtie en eigen ervaringen met bestaande instrumenten en methodieken.

Recent Posts

Follow Us