Leven zonder ruzie

“Een goede ruzie op zijn tijd, hoort erbij”. Ik hoor het mensen regelmatig zeggen. Maar is dat wel zo? Het is in ieder geval onnodig, want het is simpel om een leven zonder ruzie te leiden.

Laat ik eerst vertellen wat ik onder ruzie versta. Dan ben je zo boos dat er krachttermen en verwijten door de lucht vliegen. En soms nog wel wat meer. Je slaat met je vuist tegen een deur of schopt tegen een stoel. En misschien ook tegen degene waarop je zo boos bent.

En wat heeft die ander gedaan om jouw torn over zich heen te krijgen? Denk maar eens even terug aan de laatste keer dat jij boos, kwaad of zelfs woest was op een ander. Het gaat vrijwel altijd over wat de ander gedaan of gezegd heeft.

Vertrouwen

Soms komt daar ook nog het breken van vertrouwen bij. Die ander heeft iets gedaan of gezegd wat je écht van hem (of haar) niet had verwacht. Dat zeg je dan ook ‘Ik snap er niks van dat je dit hebt gedaan. Hoe kun je….’.

Kijk eens even goed naar dat vertrouwen dat je in de ander had. Over wie gaat dat eigenlijk? Heb je die regels (die de andere heeft overschreden) besproken? Is dat afgesproken?  Hebben jullie daar de handen over geschud?

Nee, dat vertrouwen zijn ongeschreven regels. Jouw beeld van wat de ander nóóit zou doen. En nu ben je kwaad. Want hij heeft het toch gedaan!  En heb je dingen gezegd of gedaan waar je nu of later spijt van krijgt.

Want boosheid heeft namelijk een functie. De ander bang maken en wegjagen.  En soms gebeurt dat ook. Dan gaat de ander. En is jullie band verbroken. Wat jammer en verdrietig is. En ook onnodig.

Teleurstellingen

Ik leef al tien jaar met dezelfde vrouw. En de afgelopen vijf jaar hebben wij géén ruzie gehad. Wij gaan nu anders om met het gedrag van de ander. Het gedrag dat vroeger onze boosheid opriep.

Als ik weer eens de was niet wasmand gegooid heb, veel te laat op mijn afspraak met haar kom, of vergeten ben iets te doen wat ik beloofd had te doen (en waarbij ze gezegd heeft dat dit belangrijk voor haar was) dan weet mijn vrouw dat ze teleurgesteld is. Mijn gedrag heeft haar teleurgesteld.

Ze richt haar energie niet op mij (met boosheid) om zodoende mijn gedrag te veranderen, maar ze gaat aan de slag met haar teleurstelling.  En als die teleurstelling opgeruimd is, dan is er ook geen boosheid meer. Want daar is geen reden meer voor.

Ze weet dat ik ben wie ik ben. Met alle goede en slechte eigenschappen. En dat ik verander, maar dat heel langzaam gaat. Vaak kan ze tegenwoordig zelfs grinniken om mijn onhebbelijkheden.

Leven zonder ruzie

Leven zonder ruzie is dus mogelijk, als je in plaats van boos zijn aan de slag gaat met je teleurstellingen. De ander verandert daarbij zijn of haar gedrag niet, dat klopt. Dat kan ook niet, dat moet de ander namelijk zelf doen. Totdat hij of zij dat doet heb je samen wel een fijne band en dus een fijn leven.

Wil je leren om je met jouw teleurstellingen aan de slag te gaan? Kom dan eens langs voor een vrijblijvende intake.

beheerder

beheerder

Leave a Replay

Geef een antwoord

Over John

Als Eclectisch coach is John niet gebonden aan één manier van coaching. Als allround coach combineert hij intuïtie en eigen ervaringen met bestaande instrumenten en methodieken.

Recent Posts

Follow Us