Leven zonder keuzestress?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

keuzestressIedereen heeft dat wel eens, dagenlang wikken en wegen en maar geen besluit nemen. Je hebt last van keuzestress.

Zal ik nieuwe baan nu wel of niet nemen? Dat huis is zo leuk, maar wil ik wel verhuizen? Naar Frankrijk op vakantie of dit keer toch meer een verre bestemming? En die nieuwe partner. Hij of zij is erg leuk, maar leuk genoeg om er mee te gaan samenwonen?

Het zijn een paar voorbeelden van grote vraagstukken in ons leven die keuzestress kunnen opleveren, maar we doen ook vaak besluiteloos over kleinere zaken. Wat te eten vanavond? Zal ik die rode of groene trui aandoen? Morgen met de fiets naar het werk of toch maar de auto?

Reden voor keuzestress

De reden dat we maar geen besluit nemen is omdat we (wat ik noem) wipwappen. “Ik wil eigenlijk nog op vakantie” (wip) “Maar dan kan ik geen nieuwe auto kopen” (wap) “Als ik niet op vakantie ga, dan ga ik niet uitgerust de winter in” (wip) “Die oude auto is wel erg versleten. Wat als hij ermee ophoudt” (wap) “Als ik nu gewoon eens de loterij win, dan zijn al mijn zorgen opgelost”.

keuzestressEn zo komen we nooit tot een besluit. We doen dit gedrag om vier redenen:

  • We vinden het egoïstisch om iets te willen.
  • We denken dat als we iets wensen, dat we die wens ook moeten uitvoeren.
  • We niet doorhebben dat wanneer we genoeg informatie hebben, we heel snel een keuze maken. We zijn ons daar alleen nog niet van bewust zijn.
  • We bang zijn dat de resultaten van onze keuze tegenvallen.

Geen reden voor keuzestress

Eigenlijk hoef je dus helemaal geen keuzestress te hebben. Want als we genoeg informatie hebben dan hebben we vaak al een keuze gemaakt! Wat fijn!  We zijn er ons alleen nog niet van bewust, want gedachten houden ons tegen.

Wil jij ook ontdekken welke keuzes je al gemaakt hebt?  Kom dan eens langs voor een intake.

beheerder

beheerder

Leave a Replay

Geef een antwoord

Over John

Als Eclectisch coach is John niet gebonden aan één manier van coaching. Als allround coach combineert hij intuïtie en eigen ervaringen met bestaande instrumenten en methodieken.

Recent Posts

Follow Us