Leven vanuit dankbaarheid

Klinkt simpel, hè. En dat is het ook. Genieten van dat, wat er is. Er stil bij staan en dit cadeautje in ontvangst nemen. In volle aandacht. Meer is het niet.

Ik fietste gisteren van de sportschool naar huis en ik was in gedachten gesprekken en gebeurtenissen van die dag aan doornemen. Mijn blik was dus naar binnen gericht. Ineens viel me op dat de wereld wel heel oranje-bruin was. Ik richtte mijn blik naar buiten en zag hoe mooi het einde van de herfst is.

Bomen half kaal, een licht laagje vocht over de wegen en de grasvelden, die bedekt waren met oranje-rode-bruine bladeren. Ook de bomen die nog bladeren droegen hadden die felle kleuren. De zon stond laag en kiekte net tussen de bomen door.

Ik nam dit plaatje helemaal in me op. En voelde hoe fijn het was dat ik dit zag. Dat ik op dit moment hier was. Een paar minuten later was alles namelijk weer anders. Ik nam het cadeautje aan, ik genoot er ten volle van. Ik was dankbaar voor dit moment. Dat gevoel werd versterkt omdat ik even hardop ‘dankjewel’ zei.

Later besefte ik me dat ik dit moment bijna gemist had. Door te piekeren over eerdere gesprekken en situaties van die dag. Doordat ik mijn blik naar binnen had gericht en niet naar buiten. En ik vroeg me af hoeveel ik van dit soort momenten doordat gemaal gemist had. Wat jammer!

Geen tijd, druk, druk, druk

De kans is groot dat je nu denkt ‘Daar heb ik toch helemaal geen tijd voor, stilstaan bij al die mooie momenten. Mijn leven is al druk genoeg’. Juist dan zou ik wat vaker stil gaan staan bij de mooie cadeautjes die je de hele dag door krijgt.

Je wordt er dan bewust van, hoeveel er de hele dag al goed gaat. Vaak meer dan 99% van de tijd, namelijk. En als je dat zelf beseft, dan hoef je aan die dingen die er dan niet zo fijn gaan, niet meer zoveel aandacht te besteden. Wat we vaak, ‘s avonds in bed, namelijk wel doen.

Leven vanuit dankbaarheid levert mij nog veel meer op. Namelijk dat mijn blik naar buiten gericht is en ik dus niet meer zo vaak pieker en maal over zaken die toch al voorbij zijn. Waar ik toch al geen spat meer aan kan veranderen.

Leven vanuit dankbaarheid
Nadat ik van het uitzicht had genoten heb ik een foto van gemaakt

Als een vergrootglas

Ik leef dan ook vanuit verwondering. Wat is het een prachtige wereld waarin we leven. En wat een mooie mensen! Ik geniet meer en spreek die waardering vaker uit. Daardoor worden mijn relaties open en is er contact en harmonie.  En last but not least: ik ben blij met dat wat ik al heb. Dankbaarheid werkt als een vergrootglas op alles wat er wel is.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dankbaarheid als levenshouding helpt tegen angsten en dat het goed is voor je gezondheid. Met name voor je hart. En het mooiste van alles is, dat dankbaarheid  een onuitputtelijke bron is. Net als liefde, het raakt nooit op.

Leven vanuit dankbaarheid, dat gaat niet van de ene op de andere dag. Dat is een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen en nog eens oefenen. En vallen en weer opstaan. Mocht je daar hulp bij willen, kom dan eens langs voor een gratis en vrijblijvende intake.

beheerder

beheerder

Leave a Replay

Geef een antwoord

Over John

Als Eclectisch coach is John niet gebonden aan één manier van coaching. Als allround coach combineert hij intuïtie en eigen ervaringen met bestaande instrumenten en methodieken.

Recent Posts

Follow Us