Knuffelen is gezond en goed voor je!

Aanraking en huidcontact wordt vaak in verband gebracht met seks. En dat is heel jammer. Want elkaar aanraken is natuurlijk en zelfs helend. Dus knuffelen is gezond en fijn!

Knuffelen heeft niets te maken met seks, maar wel alles met intimiteit. En veel mensen halen seks en intimiteit door elkaar. Ja, seks is intiem. Maar er zijn meer intimiteiten die niets met seks van doen hebben. Zoals een zoen, of even kriebelen in iemands nek. Of een hand op een bovenbeen. Zelfs een blik kan intiem zijn.

Ik zal het je nog sterker vertellen: Koppels die vaak knuffelen hebben een sterkere band, dan partners die er een pittig seksleven op na houden. Knuffelen is dus nog veel belangrijker dan seks!

Wonderbaarlijk stofje

Wat maakt nu knuffelen zo fijn en belangrijk? Dat heeft alles te maken met het knuffelhormoon (Oxytocine) dat vrijkomt bij lichamelijk contact. Let wel! Dat gebeurt pas na 20 seconden, dus vluchtige knuffels werken niet. Als je dus knuffelt, ga er dan helemaal voor!

Dat knuffelhormoon werkt als een medicijn voor ons lichaam. Zo blijkt Oxytocine een goed middel tegen stress en bang zijn. Bovendien verbetert Oxytocine ook het leervermogen, verlaagt de bloeddruk en hartslag en zorgt voor een effectievere spijsvertering. Mannen worden van veel knuffelen zelfs slanker.

Meer functies van knuffelen

Een knuffel kan troost bieden, of een aanmoediging zijn, als je blij bent, of wanneer je jouw liefde aan een ander wilt tonen en laten voelen. Knuffelen is ook goed en fijn voor mensen die veel aan hun hoofd hebben.

Het vermindert de stress. Dus in plaats van zeggen ‘doe maar even rustig’ kun je beter niets zeggen en de persoon omhelzen.

Jij mag er zijn!

Maar het belangrijkste wat je met een knuffel zegt is ‘dat de ander er mag zijn’. Daarmee heeft knuffelen een ongekend waardevolle sociale functie.

Knuffelen is gezond en goed

En weet je wat het fijne van knuffelen is? Het kan echt overal! En met iedereen! Je slaat de armen om iemand heen (leg je handen op haar/zijn rug of schouderbladen) leg je hoofd op haar/zijn schouder en geniet van dit moment van samenzijn.

Als je al een ervaren knuffelaar bent, moet je eens opletten wat er met je hartslag en je adem gebeurt. Als je de omhelzing lang genoeg duurt dan lopen die synchroon met degene met wie je de knuffels deelt.

Knuffelen is gezond en goed

Kortom, knuffelen kan als een wondermiddel worden gezien. Doe het dus zoveel je kunt. Ik knuffel liever iemand dan dat die mij drie zoenen in de lucht geeft bij een begroeting of afscheid.

Het zal in het begin onwennig voelen, maar uiteindelijk wordt ook jij een ervaren knuffelaar. En als het niet lukt, dan kom je maar eens langs voor een gratis en vrijblijvende intake. En een knuffel natuurlijk.

beheerder

beheerder

Leave a Replay

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Anneke Scheepers

  ik heb veel onderwerpen op deze site met grote belangstelling gelezen. maar toen ik de korte informatie over knuffelen las, ben ik in huilen uitgebarsten.Want ik heb pas ervaren dat mijn vriendin mij spontaan omhelsde rn wat was dat inderdaad fijn .

 2. beheerder

  Wat heerlijk Anneke. En nu nog meer gaan knuffelen!

 3. Anneke Scheepers

  Is wel moeilijk om het zelf te doen Ann

 4. Anneke Scheepers

  op dit moment zit ik erg moeilijk met mezelf, omdat ik eigenlijk met iemand moet breken in ver band alcoholisme

Geef een antwoord

Over John

Als Eclectisch coach is John niet gebonden aan één manier van coaching. Als allround coach combineert hij intuïtie en eigen ervaringen met bestaande instrumenten en methodieken.

Recent Posts

Follow Us