Klagen, zeuren, mopperen = energielek

Klagen, zeuren, mopperen = energielekNederlanders klagen graag. Vooral over het weer, maar ook over andere zaken. Waarom doen we dat? Want al dat klagen, zeuren en mopperen maakt ons doodmoe.

Nee, dit wordt niet het zoveelste verhaal over positief denken. Hoewel het waar is. Met positief denken krijg je meer energie. Maar daar gingen het dus niet over hebben. We zoomen eens in op de andere kant. Over wat er met ons gebeurt als we klagen, zeuren of mopperen.

Met verve klagen

Tot een jaar of drie geleden deed ik het ook. Met verve. Ik had overal wel wat over te klagen. Uiteraard over het weer. Te warm, te koud, te winderig. Maar ook over mijn collega’s. Of over het eten. Over te veel werk. Of juist te weinig.

Zeuren deed ik ook. Tegen mijn vrouw bijvoorbeeld, als ik mijn zin niet kreeg. Of als een groep vrienden besloten had iets te doen waar ik geen zin in had.

En mopperen? Nou, ja. In feite is dat klagen, maar dan met boosheid. “Wie denkt Pietje wel dat hij is dat hij dit kan doen?”

Energielek

In die tijd stond ik in de morgen nooit fris op. Zelfs niet als ik 10 uur had geslapen. En vaak was ik vroeg in de avond al zo moe, dat ik het liefst helemaal niets meer deed en urenlang tv ging kijken. Ook al was er niks interessant te zien.

Das heel verklaarbaar. Al dat klagen, zeuren of mopperen is namelijk energievretend! Iedereen heeft weleens een avond doorgebracht met iemand die de hele avond aan een stuk klaagde. Hoe moe was na die avond?

Zelfs luisteren naar iemand die klaagt of moppert kost energie. Hoeveel energie zou het dan kosten als je zelf degene bent die het zelf doet? Nou, bakken, kan ik je vertellen.

Zinloos?

En waarom doen we het? Dat aldoor maar klagen, zeuren of mopperen? Want het is zinloos. Vaak mopperen we over iets wat al gebeurd is. Dat kun je niet veranderen, hoeveel je ook moppert.

Of klagen we over iemand. Wat denk je? Zal die persoon anders gaan doen? Misschien, tijdelijk. Om jou te plezieren. Maar dat houdt ie niet lang vol. Hij had namelijk geen last van het gedrag waar jij over klaagde.

Beloning

Kortom: Klagen, zeuren en mopperen kosten veel energie. En het is zinloos. De situatie blijft zoals die was. Er verandert niets. Sterker nog, je zit in een negatieve spiraal en je gaat nog meer klagen!

De beloning wanneer je niet meer klaagt, zeurt of moppert is groot. Een goede nachtrust, een frisse start van de dag en de hele dag vol energie zijn. Het is heerlijk!

Stoppen met iets en gedrag veranderen is lastig. Wil jij stoppen met klagen, zeuren of mopperen en wil je daar hulp bij? Kom dan eens langs voor een gratis intake.

beheerder

beheerder

Leave a Replay

Geef een antwoord

Over John

Als Eclectisch coach is John niet gebonden aan één manier van coaching. Als allround coach combineert hij intuïtie en eigen ervaringen met bestaande instrumenten en methodieken.

Recent Posts

Follow Us