Kiezen voor onvoorwaardelijke liefde

onvoorwaardelijke liefdeLiefde, het is een belangrijk onderdeel in ons bestaan. We denken wel eens dat we niet zonder kunnen. Helaas kiezen maar heel weinig mensen voor onvoorwaardelijke liefde.

Liefde. Vaak zeggen we dat het ons overkomt, dat we geen keuze hebben. Dat dit niet waar is, blijkt uit onderzoek van Sandra Langeslag, biologisch en cognitief psychologe. We kunnen wel degelijk sturen voor wie we liefde willen gaan voelen en voor wie niet. Door ons of te concentreren op de positieve trekken van de beoogde partner. Of juist op de negatieve aspecten. We maken dus duidelijke keuzes in liefde.

Wat is voorwaardelijke liefde?

We hebben het allemaal wel eens gezegd ‘Ik houd van jou, maar….’. En dan volgt er een verwijt, beschuldiging of klacht. Wat je dan feitelijk zegt is ‘Ik houd van jou als…’. En daarmee maak je jouw liefde voorwaardelijk.

Alleen als die ander voldoet aan de eisen die jij stelt, dan houd je van hem of haar. En anders dus minder. Of niet (meer). Dit doen we met onze liefde naar anderen, maar ook met onze zelfliefde.

Voorbeeld

Ik heb dat ook eens gedaan. De opleiding tot coach hield in dat ik elke instrument dat ik aangereikt kreeg, eerst op mezelf uitprobeerde. Logisch, want zo ervoer ik wat mijn cliënten gaan ervaren. Heel leerzaam, en tegelijkertijd leer je heel veel over jezelf. Ik ontwikkelde op persoonlijk vlak in een rap tempo.

Mijn vrouw, met wie ik al heel wat jaren samen ben, deed de opleiding niet. En dus leerde zij niet wat ik leerde. Met de kennis die ik vergaarde tijdens de opleiding zag ik haar dingen doen, waarvan ik wist dat als ze het anders zou doen, haar leven makkelijker zou worden. En dus ook fijner. Tenminste, dat was mijn overtuiging.

Andere overtuiging

Die kloof werd groter en groter, tot op een dag ik mezelf op een gedachte betrapte. ‘Als ze niet snel anders gaat doen, dan weet ik niet of ik met haar verder wil.’ Ik schrok van die gedachten en besefte onmiddellijk dat ik mijn liefde voor haar voorwaardelijk had gemaakt. Niet zij moest veranderen, maar ik!

Weet je hoe ik dit opgelost heb? Heel simpel. Door de volgende overtuiging: ‘Ik houd van haar, en dus gun ik het haar om haar leven in te richten zoals zij dat wil. En dus gun ik het haar ook om dingen te doen, waarvan ik denk dat ze niet fijn voor haar uitpakken’.

Iemand het gunnen om het (volgens jou) verkeerd te doen is een van de allerliefste cadeaus die je aan iemand kan schenken.

Relatie vs. liefde

Ik koppel wat mijn vrouw doet los van mijn liefde voor haar. Zij is altijd lief, ook al doet ze niet altijd lief.

Betekent dat dan dat mijn relatie eeuwig standhoud? Nee. Zowel mijn vrouw als ik hebben normen en waarden, en als die gaan wringen dan kan dat het einde van een relatie betekenen. Bijvoorbeeld als ze agressie gaat gebruiken.

Ik wil dan niet meer met haar samenleven.  Want slaan, schoppen of welke vorm van agressie dan ook, druist in tegen alles wat ik geloof.  Ik beëindig de relatie. Maar mijn liefde voor haar is er nog steeds. Die stopt nooit.

Waarom kiezen voor onvoorwaardelijke liefde?

Dat is vrij simpel. Vanaf het moment dat je jou liefde voor een ander voorwaardelijk maakt, plaats je een bom onder je relatie. Je chanteert je partner, vriend of broer/zus. Je dreigt. Als die ander niet doet wat jij verlangt, dan stopt jouw liefde.

Die ander zal de eerste keren zijn best doen om aan je wensen te voldoen. Op een gegeven moment stopt hij of zij daarmee. En dan komt de breuk vaak snel.

Verloopt jouw relatie stroef en wil je weleens ontdekken waar jij je liefde voorwaardelijk maakt? Kom dan eens langs voor een gratis intake.

beheerder

beheerder

Leave a Replay

Geef een antwoord

Over John

Als Eclectisch coach is John niet gebonden aan één manier van coaching. Als allround coach combineert hij intuïtie en eigen ervaringen met bestaande instrumenten en methodieken.

Recent Posts

Follow Us