Is liefde genoeg voor een relatie?

Om een liefdesrelatie te hebben met een ander is liefde nodig. Dat is echter niet voldoende. Er zijn nog twee andere ingrediënten nodig. Als die er niet zijn, is een relatie niet mogelijk of gedoemd te mislukken.

Wat is liefde eigenlijk? Wetenschappers zijn eeuwen op zoek naar het antwoord op die vraag en die is nooit bevredigend genoeg beantwoord. Het bestaat; dat is zeker. Waar komt het vandaan en is het een eindeloze bron?  Of kan liefde ook opdrogen?

Soorten en hoeveelheid

Het is mijn overtuiging dat liefde uit een onuitputtelijk bron komt. En zijn volgens mijn overtuiging ook geen verschillende soorten liefdes of hoeveelheden.  De liefde die ik voel voor mijn vrouw is dezelfde als dat ik voel voor mijn zus. Of mijn vriendinnen en mijn vrienden. Of een hond of kat, als ik die zou hebben.

Hoe kan het dan dat ik wel een liefdesrelatie (en dus seks) heb met mijn vrouw, maar niet mijn zus of beste vriendin? Dat komt, omdat voor een liefdesrelatie nog twee andere ingredienten meer nodig zijn, dan alleen liefde. Aantrekkelijkheid en beschikbaarheid.

Ik weet dat mijn zus een mooie vrouw is. Hoe geweldig ze ook schittert, ik voel me niet aangetrokken tot haar. Tenminste, niet seksueel. Hetzelfde geldt voor mijn vriendinnen. Daar komt nog bij; ik en zij zijn niet beschikbaar. Ik heb een relatie en veel van mijn vriendinnen ook.

Voorwaardelijk liefde

Hoe kan het dan, dat aan het eind van een relatie, het voelt alsof de liefde minder is geworden? Je hoort stellen dan ook vaak tegen elkaar zeggen ‘Ik houd niet meer van je’ of ‘Ik houd van je, maar…’.

liefde en relatieJe liefde is dan voorwaardelijk geworden of zelfs altijd al voorwaardelijk geweest. Zolang de ander maar voor jou fijn gedrag doet, is jouw liefde beschikbaar. Als hij of zij dat fijne gedrag niet doet, dan neem jij je liefde terug. Als een straf.

Mijn vrouw doet vaak dingen die ik niet leuk of fijn vind. Bijvoorbeeld: mij veel te laat vertellen dat ze een afspraak met een vriendin heeft, terwijl ik iets voor ons samen gepland heb. Mijn plan valt in duigen én ik ben alleen. Dat vind ik niet niet leuk en toch houd ik nooit op met haar lief te vinden. Wat ze doet is niet fijn. Maar zij is lief. Altijd en overal.

Relatie en onvoorwaardelijke liefde

Een (liefdes)relatie kan alleen werken als er sprake is van onvoorwaardelijke liefde, aantrekkelijkheid en beschikbaarheid. Als een van die ingrediënten er niet is, dan is de relatie gedoemd om te mislukken.

Loopt jouw relatie niet lekker en wil je ontdekken hoe dat komt? Hoe jij je opstelt in die relatie en of alle ingrediënten aanwezig zijn. Kom dan eens langs voor een gratis en vrijblijvende intake.

beheerder

beheerder

Leave a Replay

Geef een antwoord

Over John

Als Eclectisch coach is John niet gebonden aan één manier van coaching. Als allround coach combineert hij intuïtie en eigen ervaringen met bestaande instrumenten en methodieken.

Recent Posts

Follow Us