De oplettende luisteraar zal vaak zulke zinnetjes horen of delen daarvan. En dat terwijl de hele zin complete nonsens is!

Laten we de zin in tweeën opdelen. We beginnen bij “Ik moet”. Ga eens bij jezelf na hoe vaak je dat zegt? Bijvoorbeeld:

  • Ik moet naar school
  • Ik moet naar het werk
  • Ik moet nog eten koken
  • Ik moet nog boodschappen doen
  • Ik moet gaan sporten

Niks moeten

En vraag je dan eens af. “Van wie moet ik dat allemaal?”. Dan zijn er een aantal die zullen zeggen “Van mezelf”. Klopt! En? Vind je het leuk, al dat moeten? Wordt het sporten, werk, school, koken, boodschappen doen er leuker door? Nee, hè?

Ik moet helemaal niks. “Jawel”, zeggen een paar snuggere mensen. “Belasting betalen”. Nee, zelfs dat moet ik niet. Er zitten wel consequenties aan. Die ik niet zo leuk vind. Dus ik kies ervoor om wel belasting te betalen. Net zoals ik voor kies om te sporten, naar school of werk te gaan, eten te koken of boodschappen te doen. En weet je wat. Ik heb geen last van stress.

Niet kunnen

Tweede deel van de zin “Ik kan (toch) niet’’. Bijvoorbeeld

  • Ik kan niet naar mijn werk, nu het daar zo rommelt
  • Ik kan niet op de fiets, want het regent
  • Ik kan niet naakt door de tuin rennen, misschien kijkt er wel iemand

Allemaal dingen die je volgens mij wel kan doen. Je kunt naar je werk, ook al rommelt het daar. Fietsen door de regen? Kun je ook? En naakt door de tuin rennen. Nou ja, ga je gang. Je zult vermoedelijk nooit weten of iemand je zag.

En er zijn echt dingen die we niet kunnen. Ik kan bijvoorbeeld geen Chinees spreken. Maar ik kan het wel leren! En dan kan ik het ook!

Krachtige taal

Dus je kan alles. Of je leert het. Wat we bedoelen is dat we iets niet willen. We willen niet naar het werk, door de regen op de fiets of bespied naakt door de tuin rennen.

Waarom is het belangrijk dat we krachtige taal spreken, in plaats van de afzwakkende vormen die we steeds vaker gebruiken? Omdat ons brein altijd meeluistert.

En omdat ons brein onze beste vriend is, voert ie alles nauwkeurig uit. Dus heel veel moeten levert stress op. En een heleboel niet kunnen? Uiteindelijk faalangst.

Wil je leren om krachtige taal te spreken, of heb je last van stress of faalangst? Kom dan eens langs voor een gratis en vrijblijvende intake.

Scan de code