Houd je brein te vriend, let op wat je zegt

houd je brein te vriendEen computer heeft commando’s nodig, zonder die input is het een nutteloos ding dat maar staat te zoemen. Met ons brein is het precies hetzelfde. En net als een computer, voert ons brein alles uit wat je van ‘m vraagt. Daarom kun je maar beter je brein te vriend houden.

Als we over ons brein praten, dan bedoelen we vaak dat deel waar we mee denken. Het bewuste. Dat is volgens ons namelijk de baas.  Dat onderbewuste, ach… we hebben het, maar wat kunnen we ermee? Nu ga ik je vertellen dat je het mis hebt!

Piloot

Wist je dat je slechts 5% van de tijd de dingen bewust doet? En de rest van de tijd staan we op de ‘automatische piloot’. Wel eens naar huis gereden en voor je deur jezelf ineens afgevraagd of je wel voor alle rode stoplichten bent gestopt? Je gedachten waren ergens anders en je onderbewuste heeft het autorijden van je overgenomen. Heel fijn, want anders was je in de eerste beste sloot gereden.

Of dat je in de ochtend de deur uitloopt en jezelf afvraagt “heb ik nu mijn tanden gepoetst of niet?”. Je gaat met je tong over je tanden en voelt dat ze gepoetst zijn, maar je kan je er niks meer van herinneren. Je ‘automatische piloot’ had het van je overgenomen terwijl je het boodschappenlijstje aan het samenstellen was.

Onderbewuste is fijn

Het is zo fijn dat we op deze manier functioneren! Het is namelijk de reden waarom je in de ochtend naar de douche strompelt en je niet elke dag afvraagt ‘oké, ik ben wakker. Wat nu?’. Zonder ons onderbewuste zouden we nergens aan toe komen!

houd je brein te vriendDan kan het onderbewuste zo doen omdat het een schat aan informatie heeft. Het registreert de hele dag wat je doet en ervaart. Zo weet het wat het de volgende keer moet doen, als je in dezelfde situatie terecht komt.

En: Het onderbewuste hoort alles wat je zegt. En voert dat ook nauwgezet uit. Als je steeds jezelf voor ‘stommeling’ uitscheldt als er iets misgaat, dan pikt het onderbewuste dat op. De volgende keer dat je iets moeilijks gaat doen, zal je brein je waarschuwen. “Doe het maar niet. Straks gaat het verkeerd, en dan ben je weer een stommeling”. En dus ga je steeds minder vaak moeilijker dingen doen.

Houd je brein te vriend!

Nu snap je vast dat het heel belangrijk is om voortaan op je woorden te letten. Ons onderbewuste luistert namelijk de hele dag mee! Dus nooit meer zeggen dat je iets niet kan. Je creëert een ‘self full filling prophecy’. Natuurlijk kun je het dan niet! Je brein is er namelijk van overtuigd dat je het niet kan.

Ik kies mijn woorden altijd zorgvuldig.  Daardoor krijg ik precies wat ik wil.  Want ik heb mijn brein te vriend gehouden. Wil je dit ook leren? Kom dan eens langs voor een intake.

beheerder

beheerder

Leave a Replay

Geef een antwoord

Over John

Als Eclectisch coach is John niet gebonden aan één manier van coaching. Als allround coach combineert hij intuïtie en eigen ervaringen met bestaande instrumenten en methodieken.

Recent Posts

Follow Us