Er zijn van die tijden dat we drukker doen dan normaal. We doen doorlopend gehaast en we daardoor niks met volle aandacht. We moeten door, geen tijd voor rust, want een dag heeft maar 24 uur. Wat zou het handig zijn als daar een paar uur bij kwamen. Konden we wat meer doen.

Vrijwel iedereen maakt dit soort tijden door. Op het werk. Maar ook thuis, bijvoorbeeld net voor Sinterklaas en de Kerstdagen. Het grappige is (en dat vind ik ook echt grappig) dat slechts één woordje de oorzaak is. Als we dat ene woordje zouden aanpassen in een ander woordje, dan keert de rust en plezier als vanzelf weer terug in ons leven.

Om het nog grappiger te maken… Je krijgt dan ook meer gedaan! Want door zo gehaast te doen, gaat er veel fout. En dan mag je het nog een keer doen. Dubbel werk. Vaak doen we heel erg chaotisch tijdens zo’n periode dat we druk doen. Met als gevolg dat we veel vergeten en steeds achter de feiten aan lopen. En dus creëren we nog meer stress. En dat is helemaal niet grappig, al die frustratie en stress. En nog ongezond ook.

Stress voor de vakantie

Ik deed vaak zo druk net voordat ik op vakantie ging. Ik maakte dan lijstjes met dingen waarvan ik vond dat die nog gedaan moesten worden voordat ik met koffer en al de voordeur achter me dicht trok. Dat lijstje was altijd langer dan dat ik tijd had, en groeide vaak ook nog. Want ik bedacht altijd weer taken die ook nog moesten gebeuren.

Hals over kop deed ik mijn best om eind van dat lijstje te halen, met als gevolg dat ik compleet overstresst en in pokkenhumeur (en kort lontje) op het vliegtuig stapte. Vaak sliep ik de eerste nacht op vakantie en gat in de nacht én dag. Zo vermoeid was ik.

Tijdens de feestmaand december zie ik ook de stress bij veel mensen toenemen naarmate de dagen korter worden. Eerst moeten we een leuke surpriseavond organiseren.  En om die te laten slagen moeten we ook leuke cadeautjes kopen. Dan volgen de Kerstdagen. We moeten naar ouders en we moeten ook naar schoonouders. Beide dagen moeten gezellig zijn en er moet lekker en veel gegeten worden. En jij alleen moet het niet gezellig hebben, iedereen die op de feestdagen zijn geweest, moet het ook geslaagde dagen vinden.

En dan door naar de jaarwisselingen. We hebben het al een beetje gehad met al die feestjes, maar we moeten nog even door. Oudjaar moet een gezellige avond zijn met gezin, familie en vrienden. Klokslag middernacht moet er iets speciaals gebeuren. Een fijne zoen of samenzijn met geliefde, heerlijke toast met champagne en dan prachtig vuurwerk.

Pffff, ik wil rust!

En dan is het eindelijk nieuwjaarsdag en ploffen we uitgeput op de bank. We kunnen geen boe of bah meer zeggen, maar vaak moeten we toch nog even langs familieleden en vrienden om een gelukkige nieuwjaar te wensen.

Ben je er al achter welk woordje het is, dat ons zo opjaagt? Het is het woordje ‘moet’. Let maar eens op. Lees het stukje hierboven nog eens keer door, en telkens als je het woordje ‘moet’ tegenkomt verander de zin dan zo dat het woordje  ‘wil’ er in past. En als er moeten staat, is dat natuurlijk willen.

Meer rust in mijn leven, in plaats van stress en drukte

Wat een verschil, hé. Door één woordje te veranderen is er veel meer rust. En ook veel meer plezier, want nu wil je het doen. En dat is veel leuker dan iets moeten. Schrap moet dus uit je vocabulaire, de stress verdwijnt dan ook.

Er zijn zo nog een paar woorden die ons behoorlijk dwars kunnen zitten. Wil je ze weten en ze vervangen. Kom dan eens langs voor een intake. Die is gratis en geheel vrijblijvend.

Scan de code