Genieten, en niet met mate

Genieten, en niet met mateDie slogan kennen we vrijwel allemaal “geniet, maar drink met mate”. En als het om drinken gaat, dan is dat een prima advies. Als het echter om genieten gaat:; dat kun je nooit genoeg doen!

Als ik mensen vraag “geniet je voldoende” dan is het antwoord steevast “ja, ik geniet me suf”. Maar is dat wel waar? Zullen we eens een experiment doen? Leg even dit stuk weg (of als je het digitaal leest, sluit het even af). Pak pen en papier en schrijf eens op waar je vandaag allemaal van genoten hebt… Neem daar vijf minuten de tijd voor.

Genieten hoor

Hoeveel antwoorden heb je? Tien? Mooi! Vijftien? Top! Nog meer? Fantastisch! Ik heb zelf ook mijn genietmomenten opgeschreven en kwam in vijf minuten tot 53. Dat kan niet, hoor ik sommigen al zeggen. Jawel, hoor.

Zo genoot ik van mijn koffie in de morgen, van het eitje bij het ontbijt, van de vrolijke sfeer in huis, van de warme glimlach van mijn vrouw, van de dankbare blik die ik kreeg toen ik iemand met zware boodschappentassen hielp, van de glimlach die ik kreeg van een tegenligger op het fietspad, van de zon die even onverwacht door de wolken brak, van een merel de mooi floot, maar ook van de frisse ochtendwind die me kippenvel bezorgd. Etc etc etc.

Belangrijk

Het verschil tussen mij en mensen die tot tien of vijftien genietmomenten kwamen, is dat ik bewust leef. In het hier en nu. Waarom is dat belangrijk? Simpel. Als ik je vraag een lijstje te maken over alles wat fout is gegaan, dan zou je merken dat dit lijstje flink korter is dan het lijstje met genietmomenten. En toch zijn het de zaken die fout zijn gegaan die blijven hangen.

Soms gaan op een dag twee of drie dingen snel achter elkaar mis. De kans is groot dat je dan vindt dat je een flinke pechdag hebt. Terwijl er zeker 50 dingen goed zijn gegaan! En van zeker zoveel dingen genoten kon hebben. Maar dat doe je niet, je herinnert je alleen de zaken die fout zijn gegaan.

Nooit een rotdag

Genieten, en niet met mateAls je bewust en in het hier en nu leeft, dan is geen sprake van wat is gebeurd of wat er nog komen gaat. Dus er blijven geen nare gevoelens hangen van vervelende dingen die zijn gebeurd. Je bent namelijk alweer aan het genieten. Van de zon, van de mensen om je heen, van je cappuccino met koekje.

Ja, in mijn leven gaan ook dingen fout, soms zelfs snel achter elkaar. Dat vind ik jammer, en ik zeg dat ook. En dan ga ik door met leven. Want ik wil niks missen, zeker niet die fijne genietmomenten. En zo denk in nooit “Wat een rotdag, ik zou willen dat ie voorbij was.”

Wil jij ook leren om uitbundig te genieten? Kom dan eens langs voor een gratis en vrijblijvende intake.

beheerder

beheerder

Leave a Replay

Geef een antwoord

Over John

Als Eclectisch coach is John niet gebonden aan één manier van coaching. Als allround coach combineert hij intuïtie en eigen ervaringen met bestaande instrumenten en methodieken.

Recent Posts

Follow Us