Geen vertrouwen meer hebben, wat betekent dat?

Een partner die seks heeft met een ander, een collega die je tijdens een vergadering afvalt, een vriend die je laat zitten. Allemaal redenen om je vertrouwen in hem of haar te verliezen.  Er is iets vreemds aan de hand met dat vertrouwen in iemand hebben. En dat dus verliezen.

Dat vertrouwen verliezen kan ook op grotere schaal. Door de klimaatverandering en alle oorlogen en conflicten, politici die opjutten of hun beloften niet nakomen. Sommigen verliezen daardoor zelfs het vertrouwen in de mensheid. Heel jammer als dat gebeurt.

Laten we eens inzoomen op dat vertrouwen. Hoe werkt dat? Stel je voor dat ik een relatie heb, die al vier jaar duurt. We zijn dol op elkaar, er is geen vuiltje aan de lucht. We hebben ook zelden ruzie en kunnen goed praten met elkaar.

Zoenen met een ander

Op een goede dag vertelt een vriend dat hij mijn vriendin heeft zien zoenen met een ander. Je kunt je voorstellen dat dit bij mij aankomt als donderslag bij een heldere hemel! Ik confronteer haar met wat ik heb gehoord en ze geeft meteen toe.

“Het was een foutje, we hebben voordat ik met jou een relatie had, ook al gezoend. En ik had iets teveel gedronken”. Ze kruipt zowat door het stof in hoop op mijn vergeving. Maar ik blijf onvermurwbaar. Want hoe kan ik haar ooit nog vertrouwen? Onze relatie balanceert op het randje van de afgrond.

Zelfzuchtige collega

Een ander voorbeeld. Je hebt een collega waarmee je goed door een deur kunt. Je maakt veel plannen met hem, als jullie samen naar de baas gaan om iets te presenteren, dan bereid je dat samen voor. Ook buiten werktijd zijn jullie veel samen. Je squasht samen, hebt etentjes met jullie vrouwen erbij en er wordt zelfs gesproken over een vakantie met zijn viertjes.

En dan op een goede dag, tijdens een presentatie, laat jouw collega je vallen als een baksteen. De baas wil het nieuwe project slechts aan één werknemer toebedelen en het is duidelijk dat je collega er alles aan doet dat hij dat project krijgt toegespeeld. In een paar minuten tijd verlies je al je vertrouwen in hem. Geen squash meer, geen etentjes samen. Laat staan vakantie. Over en uit.

Geen vertrouwen meer

Wat is hier nu gebeurd? Hoe konden twee relaties die zo hecht waren, zo snel ontsporen? En dat allemaal omdat het vertrouwen weg is. Wat is er dan weg, trouwens? Wat is dat, vertrouwen?

Vertrouwen is niets meer en niets minder dan jouw verwachtingen. Ik had niet verwacht dat mijn vriendin met een ander zou zoenen. Ik zou dan nog tegen kunnen werpen “Ja, maar dat is toch normaal? Als je een relatie hebt dan zoen je niet met een ander”.

Blijkbaar is dat voor jou normaal, maar de ander zou daar wel eens anders over kunnen denken. Die heeft haar ‘normaal’. Daar kun je dus maar beter over praten en afspraken over maken.

Vertrouwen of verwachting?

Dat je collega zo voor zichzelf zou gaan had je vast ook niet verwacht. Jullie waren als twee broers, door dik en dun. Altijd samen, je zou zelfs samen op vakantie gaan! Nogmaals, dit waren jouw verwachtingen. Je collega denkt er blijkbaar anders over. Wanneer het gaat over carrière, wil hij niet delen. Dan is het ieder voor zich.

En dat de mensheid het klimaat verkwanseld, en oorlogen voert. Ze doen al millennia niet anders! Wat had je dan verwacht? Precies. Je dacht dat we nu zo ontwikkeld waren dat we het dit keer wel anders zouden gaan doen. Niet dus. 

Slimmeriken zullen nu al gedacht hebben “wacht even, dat vertrouwen schenken aan iemand, dat schiet helemaal niet op!” Klopt! Je treft jezelf onnodig hard. En vaak ook de ander. Want als vertrouwen wegvalt dan ontstaat er meestal een conflict.

Geen vertrouwen meer

Hoe op te lossen?

Hoe ik dat oplos? Ik ben niet bezig met vertrouwen. Ook niet zo met verwachtingen trouwens. Ik accepteer dat wat er gebeurt in mijn leven. En dat betekent overigens niet dat ik het goedkeur, datgene wat er gebeurt. Wel dat ik me niet verzet tegen dat wat er gebeurt. Dat is ook onzinnig. Het is namelijk al gebeurd.

Dat betekent dat wanneer er iets tegenvalt in mijn leven dat ik geen tijd en energie verlies aan verzet. Als mijn vrouw zoent met een ander, dan zal ik niet ruzie maken en haar toewerpen dat ik alle vertrouwen ben verloren. Ik zal meteen vragen waarom ze dat gedaan heeft. Mist ze iets in onze relatie? Is het iets wat ik kan oplossen?

Hetzelfde met een gemiste kans op het werk. Ik zal zien wat mijn collega doet, en ik zal me vervolgens afvragen of ik dit spel mee speel of niet. Vermoedelijk niet, want ik hou niet van concurreren en winnen. Want dat gaat altijd ten koste van een ander. En vervolgens zal ik mijn collega dit project gunnen en hem feliciteren met het resultaat. Ik zal me ook afvragen wat dit voor onze vriendschap betekent. Of ik met iemand wil samenleven die wel wil winnen.

Intake/Kennismaking

Wil je ook leren om zo om te gaan met de relaties in je leven? En alles accepteren wat op je pad komt? Vraag dan een gratis en vrijblijvende intake aan.

beheerder

beheerder

Leave a Replay

Geef een antwoord

Over John

Als Eclectisch coach is John niet gebonden aan één manier van coaching. Als allround coach combineert hij intuïtie en eigen ervaringen met bestaande instrumenten en methodieken.

Recent Posts

Follow Us