Fouten maken is héérlijk

Ja, dat lees je goed. Fouten maken is héérlijk. Het is namelijk een van de beste manieren om te leren. Van fouten maken steek je iets op!

Stel je voor: een baby besluit om haar (of zijn) eerste stapjes te zetten. Ze ziet volwassenen het de hele dag ook doen, dus hoe moeilijk kan dat lopen nu eenmaal zijn? Ze trekt zich op aan de bank, zet een stapje, vergeet dat ze de bank niet langer meer vasthoudt en boem… valt zo op haar kontje.

Mislukken mag niet

En stel nu eens voor dat die baby precies hetzelfde denkt als een volwassene. Dan zou die baby denken: “Zo, dat ga ik dus niet nog een keer uitproberen. Stel dat het wéér mislukt.” Dan gaat de baby dus nooit meer lopen. En stel je nu voor dat die baby besluit dat alles wat hij (of zij) uitprobeert kan mislukken. En dat het dus beter is om niks meer uit te proberen. Want dan kan er immers ook niks mislukken!

Opvoeders doen iets tegenstijdigs tijdens het grootbrengen van hun kroost. Ze brengen kinderen bij dat fouten maken verkeerd is. Door ze bijvoorbeeld te straffen als ze met slechte cijfers thuis komen (Zo, je hebt niet echt je best gedaan!) en goede cijfers te belonen (ik ben trots op je).

Steeds banger

In beide gevallen is de boodschap: Je mag niet falen! Ja, ook als je trots bent. Want wat het kind hoort is “oh, mijn ouders zijn trots als ik goed werk lever. En dus niet als ik de volgende keer met slechte cijfers thuiskom.”

Naarmate kinderen ouderen worden, durven ze steeds minder. Als je aan een groep kinderen van een jaar of vier vraagt wie er een liedje wil zingen, steken alle kinderen hun hand op. Vraag het vier jaar later en de helft zal de hand op steken.

En nog eens vier jaar later is er misschien nog eentje die zijn had opsteekt. Er is namelijk een risico dat wat ze doen, mislukt. En je mag niet falen! Dat is hun al die jaren bijgebracht. En zo worden we steeds banger.

Fouten maken is heerlijk

Natuurlijk staat die baby, die wilde gaan lopen, weer op. Ze valt weer. Staat weer op. En valt weer. En bij iedere keer dat ze valt, leert ze van de fouten die ze maakt. Totdat ze loopt zonder te vallen.

Ons brein werkt zo dat we fouten meteen opmerken. Want dan kunnen we meteen beginnen met corrigeren. Fouten maken is dus heel natuurlijk en een van de beste manier om te leren. Alleen hebben we een oordeel over dat fouten maken. We falen, we mislukken.

Ik maak soms tientallen fouten op een dag. Ik vind dat heerlijk, want ik heb zo véél geleerd die dag. Soms heb ik ook een dag dat alles goed gaat. Dat vind ik dan ook een beetje jammer. Want, niks geleerd vandaag.

Wil jij ontdekken dat je niet kan falen, en dat fouten maken heerlijk en leerrijk is? Kom dan eens langs voor een vrijblijvende en gratis intake.

beheerder

beheerder

Leave a Replay

Geef een antwoord

Over John

Als Eclectisch coach is John niet gebonden aan één manier van coaching. Als allround coach combineert hij intuïtie en eigen ervaringen met bestaande instrumenten en methodieken.

Recent Posts

Follow Us