Eenzaam, iets anders dan alleen zijn

Eenzaam, iets anders dan alleen zijnEr is niets mis met alleen zijn. Ik kies er bijvoorbeeld voor om minstens één per week alleen door te brengen. Mobiel en computer uit. Geen prikkels. Ik vind dat heerlijk. Het helpt me mijn gedachten en gevoelens te ordenen. 

Volgens diverse psychologische onderzoeken is het goed om af en het isolement op te zoeken. Even met jezelf te zijn. En dan echt alleen met je zelf. Geen sociale media, telefoon of mail. Jij met je gedachten en gevoelens. Het werkt verkwikkend en verhelderend, volgens deze onderzoeken. Uit eigen ervaring kan ik dat bevestigen.

Feestjes

Tijdens zo’n sessie van zelfgekozen isolement voel ik me echter nooit alleen. Of eenzaam. Soms wel verveling. Of (onverwerkt) verdriet. Of meligheid. Creatief. Allerlei gevoelens komen voorbij. Maar nooit eenzaam.

Ik ken dat wel, me eenzaam voelen. Vroeger als ik op een feestje was en ik stond ik tussen honderd mensen. Die allemaal met me spraken. En toch, ondanks al die mensen, voelde ik me alleen. Heel eenzaam.

Alleen op de wereld

Raar toch? Want er waren zoveel mensen om contact mee te maken en de tijd van mijn leven te hebben. Een paar van die mensen waren ook goede vrienden, die van me hielden. Waaronder ook Eenzaam, iets anders dan alleen zijnmijn partner. En toch voelde ik me heel eenzaam. Als Remy uit ‘Alleen op de Wereld’.

Die mensen hadden niets met mijn gevoel van eenzaamheid te maken. Die eenzaamheid lag in mijzelf. Ik had, door een of meerdere pijnlijke gebeurtenissen, besloten dat ik die pijn niet meer wilde voelen. En dus sloot ik mezelf af van die pijn.

Helaas kunnen wij niet zo goed één gevoel uitschakelen. We schakelen dan alle gevoelens uit. Ook de fijne en mooie. En als we dat een tijdje doen, dan worden we vlak. Als we dat nog langer volhouden dan worden we somber. En dan gaan we ons eenzaam voelen. Tussen honderden mensen.

Eenzaam

Ik deed dat toen ook. Ik genoot niet meer van de eerste warme zonnestralen, het eten, mijn vrienden om me heen of van een vurige zonsondergang. Alles was bedekt met een grijzige nevel.

Gelukkig is het niet zo heel ingewikkeld om de grijze nevel te verwijderen. En te zorgen dat je weer geniet van alles om je heen.

Mocht jij ook af en toe eenzaamheid voelen tussen tientallen mensen, kom dan eens langs voor een gratis intake.

beheerder

beheerder

Leave a Replay

Geef een antwoord

Over John

Als Eclectisch coach is John niet gebonden aan één manier van coaching. Als allround coach combineert hij intuïtie en eigen ervaringen met bestaande instrumenten en methodieken.

Recent Posts

Follow Us