Complimenten, leuk om te geven en te krijgen


Wij Nederlanders zijn niet zo scheutig met het geven van complimenten. En dat is jammer. Want het zijn cadeautjes die leuk zijn om te geven én om te krijgen.

Een compliment is een lovende of vleiende opmerking, een vorm van positieve feedback. Ze kunnen over alles gaan. Werk, gedrag, houding, prestatie of hoe je eruit ziet.

Complimenten zijn vergelijkbaar met een knuffel, en we weten allemaal hoe fijn en gezond een knuffel is. Een pluim bevestigt ook de band tussen gever en ontvanger. Ze geven degene die ze geeft én degene die ze krijgt fijne gevoelens. Al ik een compliment geef dan laat ik blijken dat ik de ander waardeer. Die ander voelt zich daar prettig onder. En een mooi neveneffect is dat dit zich uitbetaalt. In inzet en waardering. En plezier en samenhang. 

Warmte en plezier

Zo wordt met veel loftuitingen de sfeer op de werkvloer plezieriger en dus de inzet hoger. Binnen het gezin, familie of vrienden neemt de band ende warmte tussen mensen toe. Met alle fijne resultaten die dat brengt.  Overigens: Wie complimenten krijgt, geeft ook eerder weer een pluim aan een ander. In alle gevallen zijn complementen krijgen én geven dus een win-win situatie! En zeg nu zelf. Het kost nauwelijks moeite.

Vooral de complimentjes die je face-to-face geeft, hebben grote impact. Natuurlijk kun je ook pluimen uitdelen per mail, sms of Whatsapp. Ze zijn echter veel leuker voor de gever en voor de ontvanger wanneer het persoonlijk gebeurt. Ze hebben dan ook meer impact.

Zorg wel dat je van te voren weet hoe de ander het graag wil. Niet iedereen vindt het leuk om publiekelijk in het zonnetje gezet te worden. Ongeveer 20% van de mensen hebben dat liever achter een dichte deur.

Gemeend

Het geven of krijgen van complimenten maakt je ook gelukkiger. Immers, het lachende en blije gezicht van de ander geeft een goed en positief gevoel. Mits gemeend gegeven, en door de ontvanger niet weggewimpeld.

Een gemeend compliment is een loftuiting waarbij er niets terug wordt verlangd. Als ik een niet-gemeend compliment geef, uit egoïstische manipulatie (zodat ik van de ander gedaan krijgt wat ik wil), dan zal zich dat gemakkelijk tegen mij keren. Immers, anderen hebben het snel door dat ik het niet oprecht meen. Een volgende keer dat ik wel een gemeend compliment geef, zal er argwaan zijn. Meent hij het nu wel oprecht? 

Afgewimpeld

Een compliment ontvangen is voor veel mensen ook moeilijk. Het volgende hoor ik regelmatig: ‘Wat heb je een leuke broek aan!’. ‘Bedoel je dit ding? Joh, dat heb ik al jaren’.  Of‘Ik ben heel blij met het werk dat je hebt geleverd! Snel en vakkundig’. ‘Ach ja, dat is mijn werk he’.

Het cadeau verdwijnt regelrecht in de prullenbak.  Heel jammer.

Wat is dan de juiste manier om een pluim te ontvangen? Zeg simpel ‘Dankjewel’.  Of zeg ‘Wat fijn om te horen’. En geniet. Van de woorden en van de ander. Die heeft jou namelijk een cadeautje gegeven. En dat is fijn voor hem en voor jou.  Een mooi moment.

Vind jij het lastig om complimentjes te geven of te krijgen? Kom dan eens langs voor een vrijblijvende en gratis intake.

beheerder

beheerder

Leave a Replay

Geef een antwoord

Over John

Als Eclectisch coach is John niet gebonden aan één manier van coaching. Als allround coach combineert hij intuïtie en eigen ervaringen met bestaande instrumenten en methodieken.

Recent Posts

Follow Us