Ben jij baas over je smartphone?

De kans is groot dat je deze tekst op je smartphone aan het lezen bent. Hoe lang zit je er al op te turen? En voor de hoeveelste keer vandaag? Zeg eens eerlijk? Ben jij baas over je smartphone? Of is het andersom?

Ik vind het overigens een geweldige uitvinding, de smartphone. Alsof je een elektronisch Zwitsers zakmes bij je hebt. Het apparaat kan zo veel. Foto’s maken en zelfs bewerken. Videootjes uiteraard ook. Het is een computer waar ik mijn mail kan beantwoorden. Ik kan video-bellen en appjes versturen. Oh ja, ik kan er ook gewoon mee telefoneren.

Delen

Ik kan de gemaakte foto’s en video’s delen met anderen. Of iemand even (video)bellen en dan mijn ervaringen vertellen. Kortom, delen met anderen is makkelijker geworden door de smartphone. Zowel de verdrietige en als de mooie momenten die in ons leven gebeuren. Met delen verwerken we onze gevoelens makkelijker dan alleen. En het creëert een band met de ander. Of benadrukt en ondersteunt die. Delen is dus belangrijk.

Er is dus niks mis met de smartphone, een mooie uitvinding die ons het leven makkelijker maakt. Alleen doen we twee dingen met dit geweldige apparaat waardoor ons leven juist ingewikkelder kan worden. Ik hoorde onlangs dit verhaal: Een vrouw durfde niet meer de straat op. Omdat ze via Instagram en Facebook een beeld van zichzelf had gecreëerd dat niet met de werkelijkheid overeenkwam. Dus durfde ze niet meer naar buiten. Ze zou meteen door de mand vallen.

Liegen

Zo gek maken de meesten het gelukkig niet, maar veel sociale media gebruikers poetsen de werkelijkheid op. Dat is niet delen, dat is liegen. En zoals dat gaat met leugens, zijn we bang om te worden ontmaskerd. En dan zijn we alert, onzeker en soms ook bang in gesprekken. “Ik zag dat je een fantastische vakantie hebt gehad”. “Ja, klopt. Zo mooi daar”. Terwijl je wel vier keer in twee weken ruzie hebt gehad met je partner en je het liefst zou zeggen “Ik heb zo’n rotvakantie gehad!”.

Waar het meest over is geschreven en gesproken is het veelvuldige gebruik van de smartphone. Waarom doen we dat eigenlijk? Dat steeds weer grijpen naar onze mobiele telefoon. Zelfs als er geen piepje te horen is? Uit een onderzoek blijkt dat we gemiddeld vier uur per dag op het mobiele scherm zitten te turen.

Baas over je smartphone

Er zijn heel veel verklaringen gegeven voor deze telefoonverslaving, maar zoals met elke verslaving komt het hier op neer: Je stapt een andere werkelijkheid binnen, waar je jezelf veilig waant. Waar niemand je onzeker kan maken of kan kwetsen. Want zo lang jij op je scherm tuurt, ben je niet in contact met de ander. En kan er dus niets gebeuren. Denk je.

En dat is, net zoals bij elke verslaving, een vergissing. Het werkt niet. Nog steeds creëer je dat gevoel van onzekerheid, omdat iemand voor de zoveelste keer op vakantie is. En jij niet. Wat doe jij verkeerd? Of voel je je gekwetst door een update die je net hebt gelezen.

Einde aan de verslaving

Wanneer je ophoudt jezelf gekwetst of onzeker te voelen, dan houdt de verslaving als vanzelf op. Je hebt ‘m niet meer nodig. Wil je daarmee aan de slag? Kom dan eens langs voor een gratis en vrijblijvende intake.

Tot die tijd kun je ook veel doen: Zo heb ik afspraken met mezelf gemaakt. Ik check mijn mail twee keer per dag. Het zelfde doe ik met appjes en sociale media. Ik heb afspraken gemaakt met vrienden. Is het dringend? Bel me. Dat is de snelste manier. Anders duurt het een tijdje voordat ik antwoord.

beheerder

beheerder

Leave a Replay

Geef een antwoord

Over John

Als Eclectisch coach is John niet gebonden aan één manier van coaching. Als allround coach combineert hij intuïtie en eigen ervaringen met bestaande instrumenten en methodieken.

Recent Posts

Follow Us