Heb jij dat ook wel eens? Ergens géén goed gevoel over. En neem je dat gevoel dan als leidraad? Want dan kan het niet misgaan toch? Nou…

Ik stond laatst naast twee vrouwen die zichzelf aanmeldden bij de sportschool. Ik was net klaar met sporten en ving hun gesprek op. De sportschoolhouder had alle tijden, prijzen en trainingen verteld en vroeg verwachtingsvol ‘Zullen we dan maar een abonnementje afsluiten, dames?’. En toen zei een van de dames. ‘Nou nee, ik heb er geen goed gevoel over’.

Dit is een hilarische uitspraak als je weet hoe gevoelens worden gecreëerd. Ik zal dat later in dit verhaal uit de doeken doen.

Chagrijnige dag

Ik had dat vroeger zelf ook. Twee keer per jaar werd ik chagrijnig wakker. Dat kan helemaal niet, maar dat wist ik toen nog niet. Dus gromde ik de hele dag naar mensen die het lef hadden om tegen me te praten. En ze kregen een snauw als ze te dicht in mijn buurt kwamen of aan me vroegen ‘gaat het wel goed met je John?’

Ik was namelijk chagrijnig wakker geworden en daar kon ik niks aan doen. De dag uitzitten om de volgende dag weer fris en vrolijk wakker te worden, was volgens mij de enige optie die ik had. Ik had dat zelf niet in de hand. Tenminste, dat dacht ik toen. Later heb ik ontdekt dat die overtuiging totale onzin is. En sindsdien ben ik zelden chagrijnig. En als dat gebeurt, dan nooit lang.

Hoe creëren wij gevoelens. Dat is simpel. Met een gedachte. Ik houd bijvoorbeeld van toneel. Shakespeare, kostuumdrama, komedie, thriller, ik vind het allemaal prachtig. Dus ik koop altijd een abonnement bij het theater. Je weet wel, zeven stukken voor een goede prijsje.

Ontstaan van gevoelens

Ik ben drie keer geweest, en ik heb echt genoten. De vierde keer dat ik ging, was het een stuk minder. Slecht geluid en belichting, de verhaallijn rommelde en er werd over de top geacteerd. Ik vergeleek dat met de vorige keren. Toen was alles prima. Op basis van die vergelijking creëerde ik een gedachte. En die gedachte is:

‘Zie je wel, dat doen ze altijd. Drie goeie stukken, dan één mindere en dan weer drie goede. Zo houden ze de prijs laag. Ik word opgelicht!’ Naar aanleiding van die gedachte creëer ik een gevoel. Ik ga boos doen. Ik rende naar beneden en eiste bij de kassajuffrouw op hoge toon mijn geld terug.

Zo werkt ons brein. Elk gevoel wordt gecreëerd door middel van een gedachte. Nu je dat weet, lees dan nog eens even het begin van dit verhaal over mijn twee chagrijnige dagen per jaar en de dames die wilde gaan sporten.

Hilarisch toch? De vrouw die er geen goed gevoel over had, heeft dat gevoel zelf gecreëerd. En dat gebruikt ze dan als leidraad (excuus) om niet te gaan sporten.

Gevoelens zijn vluchtig

We hebben tussen de 60.000 en 80.000 gedachten. Dus net zoveel gevoelens. Ik hield dat chagrijnige gevoel zelf in stand. Vermoedelijk met een niet aflatende stroom negatieve gedachte. In plaats van één keer van de zon te genieten. Of van een slok koffie. Of van die aardige collega die zorgzaam vroeg of het wel goed met me ging.

We hebben dus duizenden gevoelens per dag. Ze zijn net zo vluchtig als ochtendmist in de brandende zon. Verdwenen voordat je het weet. Plus, ze zijn niet te vertrouwen. Namelijk, als jij negatief denkt dan creëer je ook een negatief gevoel. En andersom. Dus je gevoelens als leidraad nemen, is niet zo’n goed idee.

Wil je leren om de gevoelens te creëren die hij wilt? En dus niet langer meer slaaf te zijn van je gevoel? Kom dan eens langs voor een gratis en vrijblijvende intake.

Scan de code