Angst: niets om bang voor te zijn

Angst: niets om bang voor te zijnWe leven in de veiligste tijd ooit. Er zijn veel minder oorlogen in de wereld. En ook de criminaliteit in Nederland is veel minder dan pakweg 20 jaar geleden. En toch kampen veel mensen met angsten.

Ik weet dat veel mensen ervaren dat we in gevaarlijke tijden leven, maar onderzoeken van onder meer de Rijksuniversiteit Groningen en van het CBS laten een ander beeld zien. Laat ik maar meteen een vraag stellen. Wanneer heb je voor het laatst een gevaarlijke situatie meegemaakt? Ging je adrenaline omhoog, werkte je zintuigen optimaal, en stond je op het punt om te vluchten of te vechten.

Want dat is waar angst voor bedoeld is. Je bent in gevaar en je lichaam en geest maakt zich klaar om te vluchten of te vechten. Tegenwoordig zijn mensen zijn bang voor zaken die helemaal niet gevaarlijk zijn.

Inbreker

Ooit ben ik midden in de nacht wakker geworden omdat mijn vriendin iets riep. Eerst hoorde ik haar ver weg, een paar seconden hoorde ik wat ze zei. “He, wat moet dat hier. Maak dat je wegkomt.” Zelfs in mijn halfslaap was het mij meteen duidelijk. Er staat een inbreker in onze slaapkamer!

Ik begin van heel diep, en heel hard te brullen. Instinctief, zonder er ook maar bij na te denken. Het heeft vast heel bedreigend geklonken, want de inbreker maakte zich onmiddellijk uit de voeten.

Angst 

Toen hij weg was  stond ik op uit mijn bed en speurde de donkere kamer af naar een tweede inbreker. Al mijn zintuigen functioneerde op de toppen van hun kunnen. Later merkte ik dat mijn hart tekeer ging en dat ik zweette als een os. Dat had ik allemaal niet in de gaten toen ik de inbreker verjaagde. Toen handelde ik. De inbreker moest weg! Nu!

Dit is de normale gang van zaken. Ik ging constructief en gezond om met de angst. Die op ik het moment van handelde niet voelde, want ik was bezig een indringer te verjaren.

Ik was in gevaar en dus kwam mijn geest en lichaam in actie. Ze deden wat ze moesten doen. Ze brachten me in een staat van opperste alertheid. Mijn brein was helder en ik maakte duidelijke keuze tussen vluchten of vechten. Ik koos voor het laatste. Niet met mijn vuisten, maar door te gaan brullen.

Wel bang

Tegenwoordig zijn we bang voor zaken die helemaal niet gevaarlijk zijn:

  • Bang dat onze partner ons verlaat: Dat is heel vervelend, maar is het gevaarlijk?
  • Bang dat we onze baan verliezen: Inkomen kwijt, carrière onderbroken, lukt het me weer aan de slag te komen? Heel erg jammer. Maar ben je in gevaar?
  • Bang voor spinnen of muizen: Zijn er giftige spinnen in Nederland? En kan een muis je verwonden?
  • Bang voor de tandarts: Vervelend als je in zijn stoel ligt, je hoort dat vreselijke geluid van de boor en je voelt de druk op je tanden toenemen. Misschien wel een stekende pijn. Maar ben je in gevaar of loop je daarna weer naar buiten?
  • Verder zijn mensen bang voor open ruimtes (pleinvrees), vuil (smetvrees), vliegen (vliegangst) etc etc

Allemaal zaken die niet gevaarlijk zijn. Toch ben je bang. Je gaat trillen, krijgt zweethanden en een beklemmend gevoel. En je doet niets. Je vlucht niet. Je vecht niet. Je bevriest. De angst houdt je tegen om te handelen. En dat is jammer.

Wees niet bang, er is een oplossing. Wil je angstvrij leven? Kom dan langs voor een gratis intake.

beheerder

beheerder

Leave a Replay

Geef een antwoord

Over John

Als Eclectisch coach is John niet gebonden aan één manier van coaching. Als allround coach combineert hij intuïtie en eigen ervaringen met bestaande instrumenten en methodieken.

Recent Posts

Follow Us