Afvallen: het zit tussen de oren

Afvallen: het zit tussen de orenDe zomermaanden komen eraan en menigeen maakt zich nu drukt om die extra kilootjes wintervet. Want de zomer gaat over zoveel mogelijk bloot. Kortom: Die kilootjes die moeten er nog af!

“Eet minder, beweeg meer”, is dan het devies. We slaan aan het diëten en gaan sporten. Welk dieet we volgen en welke sport we gaan beoefenen, is afhankelijk van onze smaak. De een eet zo min mogelijk, de ander verband de koolhydraten. De een gaat hardlopen, de ander naar een sportschool om krachttraining te doen. En zo werken we de kilootjes die we te veel hebben langzaam weg,

Kilo eraf, kilo eraan

Het fascinerende is dat (vrijwel) niemand zich afvraagt hoe die extra kilootjes eraan zijn gekomen. En als we dan ons streefgewicht hebben bereikt, hoe we die kilootjes eraf houden. Veel mensen gaan al snel na het behalen van het doel, weer over tot de orde van de dag. Met als gevolg… dat de kilo’s er zo weer aanzitten. En vaak nog een paar extra erbij.

Ik heb dat zelf ook, ik doe aan jo-jo-en. De ene keer zit ik perfect op mijn streefgewicht, een paar maanden later zit ik een paar kilo boven het gewicht waar ik begonnen was met mijn dieet. Ik heb het zo wel dertig keer gedaan. Als niet vaker is.

Tussen de oren

Totdat ik ontdekte waarom ik steeds weer opnieuw begon met veel en ongezond eten. Daar waren een paar reden voor, maar de belangrijkste was: Ik gaf niet zoveel om mezelf. Niet hoe ik er uit zag en ook niet om mijn gezondheid. Wel hoe anderen naar me keken. Dat zij me te dik vonden. Kortom. De oorzaak dat ik ruim dertig keer weer aankwam, zat tussen mijn oren.

Zoals ik al aangaf, waren er ook andere redenen. Als ik op de weegschaal ging staan en ik zag dat ik niet was afgevallen, of zelfs was aangekomen, dan gooide ik steevast de handdoek in de ring. En liep vervolgens naar de koelkast. Om mezelf eens lekker vol te proppen.

Teleurstellingen en doelen

Overigens dat ik snel op mijn streefgewicht zat, was niet echt een wonder. Ik stelde mijn doelen altijd haalbaar. Vijf kilo. Of misschien acht. Dat haalde ik op mijn sloffen, met twee vingers in mijn neus. Dat streefgewicht Afvallen: het zit tussen de orenwas dus ook niet het gewicht waarmee ik een gezond en slank lijf had. Hoogstens gezonder en slanker.

Tegenwoordig doe ik dat anders. Ik heb mijn denkwijze en daardoor mijn gedrag aangepast. Dat kost moeite maar het resultaat is verbluffend. Na een paar weken was het nieuwe gedrag een onderdeel van mijn leven geworden en kostte het me nauwelijks meer moeite. Ik ben al zestien kilo kwijt. En voel me frisser en gezonder.

Het is nu zo fijn om een trap op te lopen. Zonder hijgen. Ik zou er bijna een hobby van maken. Bijna…

Is samenwerking met Sport Centrum Mierlo heb ik een mentaal en fysiek trainingsprogramma ontwikkelt. Wil jij ook een gezonder en frisser leven? Maak dan een afspraak voor een gratis intake.

beheerder

beheerder

Leave a Replay

Geef een antwoord

Over John

Als Eclectisch coach is John niet gebonden aan één manier van coaching. Als allround coach combineert hij intuïtie en eigen ervaringen met bestaande instrumenten en methodieken.

Recent Posts

Follow Us