Acceptatie, de sleutel tot geluk

Als ik aan mensen vraag wat ze echt in het leven willen, dan is het antwoord heel vaak: ‘gelukkig zijn’. Vaak weten ze dan ook te vertellen hoe dat geluk eruit ziet, die gelukkige wereld. Maar als ik vraag hoe ze die wereld gaan creëren, dan blijft het stil.

Ik zeg: die sleutel tot geluk is verbazingwekkend simpel: Acceptatie.

Nichtje uit Thailand

acceptatieIk had onlangs een nichtje uit Thailand op bezoek. Een gezellige meid van 24 jaar. Haar ouders hadden me op het hart gedrukt om goed voor Fang (dat is haar naam) te zorgen. Dus maakten we afspraken. Alleen, die afspraken kwam ze niet na.

Vervelend voor mij, maar ze heeft het al gedaan. En aan het verleden kun je niks meer veranderen. Dat staat vast. Het heeft geen enkele zin om energie te verspillen over dat wat er gebeurd is. Ik wil dat ze het anders gaat doen.

Ik accepteer dus dat ze dit zo gedaan heeft en vraag haar om een plan het in de toekomst beter te maken. Daarmee gaat Fang in eerste instantie akkoord, later neemt ze een ander besluit. Ze boekt haar ticket om en gaat terug naar Thailand, een maand eerder dan de bedoeling was.

Ik realiseer me dat dit haar besluit is. Ik vind het geen fijn besluit, maar zij wil het zo. En ook als ze het niet zo wil, zij heeft het zo besloten. Ik accepteer dus haar besluit en breng haar naar het vliegveld, waar we afscheid van elkaar nemen.

Sleutel tot geluk

Het heeft geen zin om me te verzetten tegen zaken die ik niet onder controle heb. Stel je ziet een vliegtuig neerstorten, de brokstukken vallen jouw richting op, wat doe je dan? Ga je ontkennen dat dit je overkomt? ‘Brokstukken? Waar? Ik zie ze niet hoor.’ Of kom je in actie en ren je weg. Vermoedelijk het laatste.

Het gekke is dat we in ons leven vaak het eerste doen. We rationaliseren, bagatelliseren, ontkennen of doen zelfs boos over zaken die op ons pad komen. En wat er op ons pad komt, bepalen we zelf niet. Dat hebben we niet onder controle.

Denk nog eens aan het vliegtuig. Denk je dat ontkennen of boos doen de brokstukken stopt? Nee, die komen toch wel op je af. Als je had gedacht: ‘He, hoe kan dat nou?’ of ‘ja hoor, heb ik weer!’ dan was je blijven staan. Peinzend en wel. Met alle gevolgen van dien.

Acceptatihappiness mane is niet niksen

Ah, hoor ik nu een paar lezers denken: ‘De sleutel tot geluk is dus nietsdoen. Ik word gelukkig door zoveel mogelijk niks te doen.’ Die lezers hebben het mis: acceptatie betekent niet niksdoen.

Opnieuw de brokstukken van het neerstortende vliegtuig. Die brokstukken stoppen niet ineens met vliegen omdat jij geaccepteerd hebt dat ze jouw kant op komen. Je maakt je uit de voeten! Dat kan nu ook, want je hebt je niet verzet tegen het feit dat ze eraan komen.

Acceptatie zorgt ervoor dat we niet proberen te veranderen, dat wat we niet onder controle hebben.

Wil jij meer acceptatie in je leven? En dus gelukkig zijn? Kom dan eens langs voor een intake.

beheerder

beheerder

Leave a Replay

Geef een antwoord

Over John

Als Eclectisch coach is John niet gebonden aan één manier van coaching. Als allround coach combineert hij intuïtie en eigen ervaringen met bestaande instrumenten en methodieken.

Recent Posts

Follow Us